02.07.2023 | Novák Jaroslav

Hodnocení uplynulé sezóny B mužstva v ČFL

B-TÝM SKLÁŘŮ V UPLYNULÉM SOUTĚŽNÍM ROČNÍKU 2022/23 OBSADIL V KONEČNÉM HODNOCENÍ 8.MÍSTO SE ZISKEM 40 MISTROVSKÝCH BODŮ

Svěřenci trenérů Ladislava Jamricha a Admira Ljevakoviče se na začátku jarní části po dvou důležitých výhrách doma s Velvary a také na horké půdě v Brozanech dokonce vyšplhali až na druhou příčku v aktuální tabulce a překonali tak dosud nejvyšší momentální umístění rezervy Sklářů v rámci třetí ligy.

FK TEPLICE B - Fortuna ČFL B - ročník 2022/23   


Realizační tým:

  • Hlavní trenér: Ladislav Jamrich 
  • Hrající asistent trenéra: Admir Ljevakovič
  • Kondiční trenér: Bc. Jaroslav Novák
  • Trenér brankářů: Petar Aleksijević
  • Trenér brankářů: Přemysl Lipš
  • Vedoucí mužstva: Ing. Jaroslav Novák
  • Lékař: MUDr. Pavel Neckař
  • Fyzioterapeut: Radek Štol, Bc. Daniela Kalvodová
  • Masér: Lenka Boroschová
  • Kustod: Jiří Semerád

Bilance:

Sezóna 2022/23:

  • 8. místo, zisk 40 bodů, skóre 57:60
  • 12 výher - 4 remízy - 14 porážek

Hráčský kádr:

  • 14 hráčů + 2 brankáři.

Hodnocení - jarní část ročníku 2022/23:

Tým FK Teplice B v uplynulé sezóně 2022/2023 hrál v jarní části domácí mistrovská utkání na UMT areálu Na Stínadlech, kde jsme od začátku ledna až do konce dubna 2023 také trénovali. 

Od poloviny května jsme odehráli dva domácí zápasy na přírodní trávě na Mexiku a poslední zápas nám bylo umožněno odehrát na hlavním stadionu na Stínadlech proti Mostu před velmi slušnou diváckou kulisou. 

Soutěž nám jednoznačně ukázala, že každý zápas v této soutěži je velmi těžký. Uspět lze jedině tehdy, pokud bude přístup našeho mladého mužstva 100%-ní po celých 90 minut. V ČFL nenajdete slabého soupeře. Ligové rezervní týmy mají jednu nebo dvě osobnosti v týmu, které ovlivňuji mladé nadějné hráče s potenciálem pro A tým a zároveň jsou doplněné o momentálně méně vytížené hráče z ligového kádru, kteří svou kvalitou přispívají k atraktivitě třetí ligy. Všechny zápasy proti těmto týmům mají velkou intenzitu a jsou kondičně náročné. Ostatní týmy mají ve svém kádru dva, až tři starší hráče nad 30 let a jádro týmu tvoří "vyhranná" střední generace hráčů, která už má za sebou několik desítek zápasů v ČFL a samozřejmě nesmím opomenout také talentované mladíky. Tyto týmy jsou velmi dobře takticky připravené a každý zápas proti nim je pro naše mladé nezkušené hráče opravdu obrovská škola a příležitost pro nabírání zkušeností v dospělém fotbale. Věřím, že v budoucnu naši mladí hráči zúročí své zkušenosti z ČFL i ve vyšší soutěži a nebo v ideálním případě v našem A-týmu ve Fortuna lize.

Naše dlouhodobé cíle:

Jedná se o jednoduchý výčet věcí, který vychází z klubové koncepce. Chceme se prezentovat celoplošným presinkem, kombinací postupného základní útoků s rychlým přechodem do útočné fáze a aktivní hrou za jakéhokoliv stavu. Chceme být sebevědomí, s jasně definovanou a viditelnou tváří týmu. Fotbal je o vítězství a my chceme každý zápas vyhrát. Na prvním místě preferujeme způsob hry, jakým se chceme dostat k vítězství. Pokud bychom jen bránili, čekali na chybu soupeře a vyhrávali náhodným brejkem, to by nás netěšilo. Naším smyslem není jen vytvářet kvalitní tým, ale zejména kvalitní individuality schopné se prosadit během dvou let ve vrcholovém fotbale. Všichni chceme vychovat hráče s potenciálem pro vrcholový fotbal a to hlavně pro náš klub. To je celý smysl naší práce.

Herní projev a tréninkový proces:

Vycházíme ze základního předpokladu, že všichni hráči brání a všichni hráči útočí. Chceme hrát aktivně ve všech směrech, útočně, rychle a přesně. Snažíme se o rozehrávku od obránců s vysokým postavením krajních obránců a zapojením středových hráčů do kombinace tak, aby si našli prostor mezi jednotlivými řadami a vytvářili si přečíslení. Při ztrátě míče chceme okamžitě ve sprintu napadat soupeře, míč co nejrychleji získat zpět, po jeho zisku hrát konstruktivně a po několika málo dotecích se dostat do brankové příležitosti.

Jarní část uplynulé sezóny 2022/2023 byla pro náš B tým velmi specifická, protože jsme v průběhu zimního přípravného období dávali dohromady opět z velké části nový tým. Po skvělé podzimní části si svými výkony řekli o angažmá ve druhé lize Yehor Tsykalo a Josef Švanda.

Yehor Tsykalo působil v Opavě, kde odehrál všechny zápasy a patřil k pilířům opavské defenzivy. Nám se zatím nepodařilo Yehora na pozici středního obránce nahradit a hráči na jeho pozici nedosahovali kvality a spolehlivosti jeho výkonů.

Dalším hráčem, který si řekl svými výkony o angažmá ve druhé lize byl Josef Švanda, který působil ve Varnsdorfu. Josef u nás hrál na pozici krajního obránce nebo krajního záložníka a patřil po zásluze k nejvytěžovanějším hráčům. Ve Varnsdorfu si v závěru soutěže vydobyl pozici v základní sestavě a nakonec bude dál pokračovat ve Varnsdorfu i v nové sezóně.

Dalším hráčem, který se závěru podzimu zaujal svými výkony trenéry A-týmu byl Tadeáš Vachoušek, náš nejproduktivnější hráč na pozici hrotového útočníka, který byl už napevno usazen v tréninkovém procesu A-týmu Sklářů.

Dalším oslabením byl také odchod moldavského záložníka s rumunským pasem Vicu Bulmagi do běloruského ligového týmu FC Isloch. Vicu na pozici ofenzivního středního záložníka patřil do základní sestavy a byl pro nás zejména v útočné fázi důležitým hráčem.

Do jarní části už nezasáhnul také zkušený matador Jan Rezek, který se z pozice trenéra dorostu U19 přesunul na pozici asistenta hlavního trenéra Zdenko Frťaly v A-týmu Sklářů a jeho pracovní vytížení mu už neumožnilo zasáhnout do některého ze zápasů jarní části ČFL. Honzovi patří velký dík za jeho působení u B-týmu. Pokud nastoupil, tak předváděl vždy velmi kvalitní výkony, velmi dobře působil na hřišti na mladé hráče, které obohacoval cennými radami a aktivně jim pomáhal díky svým bohatým zkušenostem v důležitých momentech během hry.

Největší osobností B-týmu Sklářů byl po dobu uplynulých dvou sezón jeho kapitán a zároveň můj asistent Admir Ljevakovič. Ljeva bohužel nemohl absolvovat zimní přípravu kvůli zranění a do tréninkového procesu se zapojil těsně před začátkem jarní části soutěže. Odehrál generálku s béčkem Plzně a pak úvodní dvě vítězná kola v Brozanech a doma s Velvary. Pak nám bohužel vypadával ze zdravotních důvodů, ale pokaždé když byl na hřišti, byl pro náš mladý tým na hřišti bezpochyby velmi platný. Od příští sezony nám bude Ljeva jako hráč i jako trenér chybět. Rozhodl se totiž od nové sezóny plně zapojit do trénování mládeže, kdy jako hlavní trenér povede kategorii staršího dorostu U18. Patří mu tak obrovské poděkování za odvedenou práci jak na hřišti v pozici kapitána a lídra týmu, tak i samozřejmě mimo hřiště jako trenéra a mentora mladých nadějných hráčů.

V průběhu sezóny po příchodu trenéra Zdenko Frťali se v kádru A-týmu natrvalo usadili další naši dva hráči – Mohamed Yasser a Jakub Hora. Oba všechny zainteresované v našem klubu velmi mile překvapili svými výkony v A-týmu a od samotného začátku svého působení v prvním týmu patřili k jeho právoplatným hráčům. A to je pro nás všechny ta největší odměna a uznání.

I přes velkou hráčskou obměnu jsme měli velmi vydařenou zimní přípravu. Proti kvalitním týmům se nám dařilo jak herně, tak i výsledkově. Povedl se nám i vstup do soutěže díky vítězství v Brozanech a doma se Slovanem Velvary a to nás momentálně vyšvihlo na skvělou druhou příčku aktuální třetiligové tabulky. Bohužel se nám nepodařilo v dalších zápasech udržet herní kvalitu a náročnost, což byly stěžejní aspekty, které nás zdobily v zimním přípravném období. Vypadli nám ze závažnějších zdravotních důvodů hned čtyři hráči na delší časový úsek – Matyáš Vachoušek, Milan Hadinec, David Köstl a Matyáš Korselt. Ten měl opakované výpadky v tréninkovém procesu a díky tomu přišel o větší herní vytížení. Museli jsme v průběhu jarní části tréninkový proces upravovat vzhledem k aktuálnímu počtu hráčů. Tréninky pak bohužel nemohly splňovat patřičnou náročnost a to se následně podepsalo na naší aktuální formě v soutěži.

Trenér A-týmu Zdenko Frťala reagoval na naši situaci a snažil se nám pomoci propojením tréninkového procesu. Během jara jsme měli propojený tréninkový proces také se svěřenci trenéra Petra Fouska z nejstaršího dorostu U19. Toto propojení fungovalo, ale bohužel jen velmi krátce a to zejména kvůli náročnému programu starších dorostů, které do posledních chvil bojovali o postup do celostátní dorostenecké ligy.

V jarní části nám pomáhali z A-týmu hráči jako: Ladislav Kodad, Adam Čičovský, Ibrahima Sarr, Luděk Němeček, Michael Lüftner, Babacar Sy, Daniel Fila, Matěj Radosta, Soufiane Dramé, Alois Hyčka a také Tomáš Vondrášek. Všichni zmínění hráči byly pro nás přínosem a i když se jim třeba v některých utkáních nedařilo sportovně, tak nikdy nic nevypustili a k zápasům přistoupili vždy zodpovědně. A některým z nich také náročné zápasy v ČFL pomohli ke snadnějšímu návratu po zranění do základní sestavy ligového A-týmu.

Za výsledky, předvedenou hru, tréninkový proces a růst jednotlivých hráčů jsem se zodpovídal Zdenkovi Frťalovi, který měl B-tým ve své gesci a to ať jako šéftrenér mládeže nebo pak i následně jako hlavní trenér teplického A-týmu. Musím mu poděkovat za spolupráci během celé sezóny, kdy pravidelně sledoval naše domácí i venkovní zápasy. Zajímal se o dění v týmu a dokázal v pravý moment tým přímo v kabině osobně pochválit nebo pokárat, tak aby nedošlo k uspokojení. Cítil jsem od něj důvěru a dokázal mě vždy zklidnit hlavně svou přítomností na našich domácích utkáních, kdy pokaždé dokázal věci správně pojmenovat a každou předanou informací mě obohatil a navedl správným směrem. Během jara se přesunul na pozici hlavního trenéra A-týmu a byli jsme tak v každodenním kontaktu ohledně tréninkového procesu, diskutovali jsme o výkonnosti jednotlivých hráčů B-týmu a také o doplnění našeho týmu o hráče A-týmu pro jednotlivá mistrovská utkání v ČFL.

Rozestavení jsme přizpůsobili aktuální typologii hráčů. Většinou jsme hráli v rozestavení 4-1-4-1 nebo 3-5-2. V tréninkovém procesu se zaměřujeme na stabilizaci herní taktiky - individuální a skupinové. Hodně prostoru věnujeme stabilizaci a rozvoji individuální techniky, dovedností ve složitějších podmínkách náročnějších na čas a prostor a jejich využití v různých herních podmínkách. Kondici rozvíjíme herní formou podle filosofie kondičního tréninku v podání úspěšného holandského trenéra Raymonda Verheijena. Zaměřujeme se také na nácvik herních kombinací a zakládání vedení útoků. Rozvoj silových schopností provádíme maximálním silovým rozvojem a také rozvojem explozivní síly. Kompenzační cvičení - protahovací, uvolňovací a posilovací jsou nedílnou součástí tréninkového procesu a to zejména pod bedlivým dohledem kondičního trenéra Jardy Nováka mladšího. 

Tréninkový proces - sezóna 2023/24:

Během letního přípravného období budeme trénovat hlavně a v areálu stadionu Na Stínadlech – hřiště č. 3, č. 4 a UMT. 

Dále budeme také dojíždět na hřiště ke spřáteleným oddílům jako je TJ Hrob, FK Rtyně nad Bílinou a nebo TJ Oldřichov. 

Určitě také budeme pravidelně navštěvovat zrekonstruovanou posilovnu v útrobách stadionu Na Stínadlech a to opět zejména pod dohledem kondičního trenéra Jardy Nováka mladšího.

V termínu od pátku 14. 7. do pondělí 17. 7. 2023 absolvujeme kondiční a herní soustředění ve sportovním areálu v Blšanech.


Termín zahájení sezóny 2023/24:

  Zahájení letního přípravného období FK Teplice B:  

 V úterý 4.července v 9:00 na Stínadlech ! 


Kdo z hráčů udělal největší pokrok:

Ve skvělé formě hrál Jakub Hora, který na pozici pravého krajního obránce je silný jak v útočné, tak samozřejmě i v obranné fázi. Je velmi dobře připravený kondičně, má sílu, rychlost, vytrvalost a má výborné charakterové vlastnosti. Za své výkony už je po právu za natrvalo usazený v kádru ligového A-týmu, kde již odehrál několik velmi dobrých utkání.

Dalším hráčem, který má v sobě obrovský potenciál je egypťan Mohamed Yasser. Je to hráč se skvělým charakterem, který je typologicky velmi zajímavý. Je velmi silný v osobních soubojích a díky své výšce také ve vzduchu. Je to velmi dobře vybavený hráč co se týče rychlosti a orientace v pokutovém území. Byl pro nás rozdílovým hráče v útočné fázi. Má skvělou tréninkovou morálku, velmi rychle se aklimatizoval na nové prostředí a nový styl života.

Určitě nesmím zapomenout zmínit také Marka Beránka ( ročník 2003 ), který hrál divizi dorostu v Roudnici a dostal velmi dobré základy od trenéra Jakuba Pekaře. Během ročního působení v teplickém dresu patřil k základním pilířům našeho týmu. Je skvěle připravený kondičně, má nadstandardní vytrvalost a také velmi slušnou rychlost. Za svojí píli a herní kvalitu byl odměněný prvním ligovým startem za A-tým v Jablonci a přípravu na novou sezónu zahájil společně s ligovým A-týmem Sklářů.

Dalším naším rozdílovým hráčem byl hrotový útočník Tadeáš Vachoušek. Vachy je velmi mladý hráč ročníku narození 2004, který byl naším nejproduktivnějším hráčem s bilancí 17 branek + 7 asistencí s poloviční porcí odehraných utkání v ČFL. Jedná se o talentovaného hráče s reprezentačními zkušenostmi z mládežnických výběrů, který až zcela dozraje fyzicky, věřím, že se bude natrvalo prosazovat ve Fortuna lize.

Lukáš Četverik, brankář ročníku narození 2003, měl během celé sezóny stabilní výkonnost a po celou jarní část vytvořil velmi silnou dvojici se starším a zkušenějším Luďkem Němečkem. I když se nám nepovedli některé zápasy herně, tak Lukáš v nich patřil k oporám mužstva. Pro jeho další vývoj musí udělat krok dále a vybudovat si pozici jedničky třeba i v jiném týmu a ukázat, že má na to v budoucnu hrát na vrcholové úrovni.

Rád bych také pochválil všechny ostatní hráče, kteří neměli v našem kádru stabilní pozici, ale velmi dobře pracovali v tréninkovém procesu a vytvářeli svým přístupem konkurenční prostředí ke zlepšování individuálních výkonů a také týmového výkonu a věřím, že v nové sezóně dostanou více prostoru a budou odměněni za svoji píli a trpělivost.

Chci také ještě vyzdvihnout jednu jedinou a v budoucnosti rozhodně pro všechny důležitou věc. Charakter jednotlivých hráčů a charakter celého týmu. V této oblasti vidím obrovský pokrok kupředu. Kluci pochopili naši filozofii vycházející z klubové koncepce a jako jeden muž táhnou za jeden provaz. Pravda, objeví se občas jedinci, kteří si rádi uleví, ale už i oni dobře vědí, že pokud svůj postoj k sobě a hlavně ke klukům v týmu nezmění, nebudou to mít se mnou v žádném případě jednoduché a mohou také v horším případě přijít o svou pozici v týmu. Charakter a morální vlastnosti ve vrcholovém sportu jsou více než talent a vrozené dispozice a já si za tímto tvrzením jako trenér jednoznačně stojím.

Požadavky do nové sezóny:

Zajistit ještě větší konkurenci v týmu, která zároveň zvýší přirozený tlak a nároky na hráče. Hráči nás nemusí milovat, stačí, když budou milovat fotbal a do každého tréninku a zápasu půjdou s tím, že chtějí vyhrát a vydají ze sebe maximum.

Dlouhodobým problémem v Teplicích je zajištění odpovídajícího množství a kvality tréninkových ploch, ale věřím, že i tento problém se podaří v blízké budoucnosti vyřešit.

Závěr:

Závěrem bych chtěl poděkovat svým kolegům z realizačního týmu za skvěle odvedenou práci. 

Svému trenérskému kolegovi a kapitánovi mužstva Admiru Ljevakovičovi, za organizaci a pomoc v tréninkovém procesu a také za skvělé hráčské výkony v ČFL. Zároveň mu také přeji ať se mu v další trenérské kariéře co nejvíce daří a vychová pro dospělý fotbal co možná nejvíce kvalitních borců.

Vedoucímu Jardovi Novákovi děkuji za pomoc v organizačním zajištění fungování B-týmu, ale také za pomoc po sportovní stránce, kdy se mnou společně sdílel všechna utkání na lavici, žije s týmem a já se s ním mohu poradit o momentální situaci v zápase a jeho postřehy jsou pro mě přínosem.

Poděkování patří také kondičnímu trenérovi Jardovi Novákovi mladšímu, který měl na starosti kondiční přípravu celého týmu a navíc také hráče po zranění a v rekondici a odváděl velmi dobrou práci.

Děkuji také naší pracovité a spolehlivé masérce Lence Borošové, která skvěle řeší momentální zdravotní problémy hráčů přímo na hřišti a také během tréninkového procesu.

Děkuji také fyzioterapeutům, kteří dělají našim hráčům skvělý servis.

Děkuji lékaři MUDr. Pavlu Neckařovi, který se stará o komplexní zdravotní stav hráčů během sezóny a byl přítomen na většině domácích utkání. Během celé sezóny svými včasnými a odbornými zásahy pomohl více hráčům pokračovat v utkání.

Zvláštní poděkování patří kustodovi obou teplických mužských týmů Jirkovi Semerádovi, který hráčům zajišťuje sportovní vybavení na každý trénink a také na každé utkání.

Děkuji také i Všem ostatním zaměstnancům klubu, kteří se jakýmkoliv způsobem podílejí na chodu celého klubu včetně našeho B-týmu, i jim patří obrovský dík.

A v neposlední řadě děkuji také vedení klubu za vytvořené podmínky a možnosti sportovní přípravy našeho týmu.

Zpracoval:

Ladislav JAMRICH

hlavní trenér FK Teplice B

Banner Ustecký kraj Banner Ustecký kraj