11.03.2022 | Novák Jaroslav

Setkání realizačních týmů dorostů s rodiči

Tento a minulý týden proběhly v Press centru stadionu Na Stínadlech setkání realizačních týmů s rodiči hráčů dorosteneckých kategorií od U19 až po U16 za účasti hlavních trenérů, asistentů, vedoucích týmů a také šéftrenéra mládeže Sklářů Zdenko Frťaly. Setkání proběhla aktuálně před zahájením jarní části mistrovských soutěží a nemohla být zorganizována dříve, protože to bohužel neumožňovala pravidla a nařízení vlády ohledně pandemie onemocnění Covid-19.

Průběh setkání s rodiči hráčů nám přiblížil ONDŘEJ PRÁŠIL, hlavní trenér teplického dorostu U19: 

"Setkání s rodiči se skládalo z několika na sebe navazujících částí. Nejdříve nás šéftrenér Zdenko Frťala přestavil rodičům, mě jako trenéra U19 a Honzu Rezka jako mého asistenta. Bylo to z důvodu, že jsme v létě přišli k týmu jako zcela nová trenérská dvojice a i když rodiče na utkání samozřejmě pravidelně chodí, šlo vlastně o to, aby nás poznali osobně a věděli kdo vlastně jejich syny trénuje. Přítomen byl také Petr Fousek, jako trenér kategorie U18 a jeho asistent Vláďa Köck. Úvodního setkání se tak zúčastnili kompletní realizační týmy nejstarších dorosteneckých kategorií U19 a U18. Zdenko Frťala následně všechny zúčastněné podrobně obeznámil s tím, jak chceme, aby byli všichni naši hráči nastaveni a to zejména v tom smyslu, že součástí jejich života není jen fotbal, ale že je potřeba patřičné úsilí věnovat také školním povinnostem. Dále také zmínil, aby se hráči zodpovědně věnovali i jiným mimofotbalovým činnostem a aby se dále rozvíjeli i po lidské stránce a my z nich mohli postupně vychovávat hlavně dobré a čestné lidi. Dalším bodem byla forma nastavení co nejefektivnější komunikace mezi realizačními týmy a rodiči. Víme, že kluci sice nějaké informace rodičům sami předávají, ale my chceme být k rodičům maximálně otevření a nabízíme jim možnost se nás kdykoliv zeptat na svého syna a na to, jakým způsobem se vlastně skutečně vyvíjí a posouvá v rámci své fotbalové kariéry, ale i co se týče chování a přístupu v rámci různých klubových akcí mimo fotbalový trávník. Základním mottem našeho společného setkání bylo rodičům maximálně interpretovat cestu a směr, kterým chceme společně jít a kterým chceme kluky posouvat nejen po sportovní, ale i po lidské stránce. Také jsme vlastně i navázali na myšlenky z našeho nedávného setkání našich hráčů s managementem a vedením teplického fotbalového klubu, kde jsme chtěli všem přítomným ukázat otevřenost a zájem pánů Šedlbauera, Řepky, Vachouška a Kunze z užšího klubového vedení. Byla zde také zdůrazněna jednoznačná a transparentní snaha a nastíněny postupné kroky k nastolení výrazného klubového cítění a oddanosti ke žluto-modrým barvám u všech našich hráčů, aby jsme byli schopni vzájemně prožívat jak úspěchy, tak neúspěchy a mohli tak tvořit jednu velkou fotbalovou rodinu, která má silné mezigenerační pouto a v každé situaci drží při sobě."

Setkání s rodiči okomentoval a zhodnotil ZDENKO FRŤALA, šéftrenér mládeže FK Teplice:

"Chceme nejenom trénovat DOVEDNOSTI – technické a taktické, rozvíjet PSYCHICKÉ a FYZICKÉ schopnosti. Chceme také INSPIROVAT co nejvíce hráčů, aby jejich konečná verze sebe samých byla taková, jakou si oni sami stvořili a nastavili ve své mysli, když začínali s fotbalem. Aby jsme společně v hierarchii RODIČ – HRÁČ – TRENÉR vychovali osobnosti se skvělým charakterem i mimo sport. Aby se kluci v rámci různých činností vždy aktivně zapojovali a nebáli se udělat chybu, a to nejenom v zápase, tréninku, ale i v životě. Aby věřili hlavně sami sobě, měli pevnou víru ve své vlastní schopnosti a dovednosti. Aby reálně prožívali pocity, že dokázali něco, co nikdy jiný nedokázal.

Samozřejmě, že si nesmírně vážíme účasti každého z rodičů, které jsme se snažili během našeho společného setkání alespoň částečně seznámit s podstatnými detaily a aspekty, které tvoří nedílnou součást naší každodenní trenérské práce. Mluvili jsme také o našich požadavcích a nárocích na hráče s důrazem na skutečnost, že v žádném sportu není nic snadného a že svou pozici si musí postupně vybudovat tvrdou a poctivou prací.

Určitě nás v závěrečné diskusi obohatili i názory, nápady a myšlenky zúčastněných rodičů. Byla zde zmíněna témata, která nás rozhodně inspirovala a posunula o velký kus dále v naší vzájemné komunikaci. Věříme, že každé další podobné setkání bude v budoucnu minimálně stejně konstruktivní a naše žluto-modrá fotbalová rodina se bude i nadále rozrůstat."

Banner Ustecký kraj Banner Ustecký kraj