21.06.2024 | Kryštof Burger

Lukáš Mareček: Snažíme se navázat na dobrou atmosféru z minulé sezony

Zatímco se tepličtí hráči chystají na první přípravné utkání, Ligová fotbalová asociace zveřejnila rozpis zápasů. Na rozpoložení týmu i ligový začátek v Hradci Králové jsme se zeptali Lukáše Marečka.

Úvod přípravy patří většinou spíše fyzické kondici a tým Zdenka Frťaly je vyhlášen její náročností. Zvykli si na to už hráči, nebo je to pořád stejně těžké?

Kondiční přípravy jsou pod tímto realizačním týmem vesměs podobné. Na starost je má Venca Polák, který je připravuje dost náročně. Je to stejné v zimě i v létě, byť ta zimní příprava je o trochu kratší a musí se něco zkrátit. Je tam hodně silových tréninků, abychom to do sebe dostali, já už tu zátěž po pěti dnech na sobě dost cítím.

Proběhly také nějaké změny v kádru. Projevilo se to na atmosféře v týmu, nebo se jede v zajetých kolejích?

Hodně hráčů se proměnilo, máme tu nějaké nové. Minulou sezonu tu byla dobrá atmosféra a kabina, teď se musíme snažit najet na stejnou vlnu, aby tu byla dobrá parta. Jsme na začátku cesty, ale chceme, aby si to zase sedlo nejen na hřišti.

Dostáváme se k losu. Hned v prvním kole Teplice čeká Hradec, což nebyl v poslední sezoně oblíbený soupeř. Je pro hráče lepší, když se na takový zápas mohou celé léto chystat, nebo to spíš může způsobit nervozitu?

Vzhledem k té bilanci, kdy jsme Hradec několikrát za sebou neporazili, jim máme co vracet. Končili jsme tam zápasem o poháry, kde jsme neuspěli, ale nervozita tam nebude. Máme motivaci zápas zvládnout a konečně je porazit. Je asi jedno, jestli začínáme třeba s Plzní, nebo Spartou, musíme hrát se všemi. A i těžké začátky s Plzní jsme v posledních letech zvládli.

O víkendu vás čeká první přátelské utkání. Chystají se na Žižkov nějaké taktické novinky, nebo se v počáteční fázi přípravy toto vůbec neřeší?

Pro nás to bude zakončení náročného týdne, a trenér asi nechá hráčům trochu volnosti. Je důležité, aby se nováčci poprvé ukázali, a věděli na čem můžou dál pracovat. Pro trenéra je to o tom, aby věděl, kdo je v jaké fázi je a jak pracuje.

Trenér Frťala i sám říkal, že chce protočit dvě jedenáctky…

Ano, na sestavu a taktické věci bude dost času v dalších týdnech.